Advarer: Det kan gøre dig syg

Advarsler
Foto: Shutterstock
Nu lyder der en vigtig påmindelse fra Fødevarestyrelsen.

Lige nu læser andre også

På Fødevarestyrelsens Facebook-profil bliver der jævnligt delt gode og vigtige råd.

Endnu en gang kommer Fødevarestyrelsen nu med en vigtig påmindelse. 

Hvis man er glad for svampe som champignong, shitake eller andre spiselige svampe, så er der nemlig særligt én ting, der er meget vigtigt at huske.

"Vidste du, at det ikke er en god idé at bruge rå champignon, shitake eller andre spiselige svampe i fx salat?," lyder det i opslaget fra Fødevarestyrelsen, som forklarer:

"Rå spiselige svampe kan nemlig indeholde naturlige giftstoffer, som kan give mavebesvær." 

Du kan begrænse mængden af stofferne, ved at opvarme svampene. Derfor bør man altid tilberede svampene, før man spiser dem.

Det er desuden vigtigt at huske, at det både gælder de svampe man kan købe i supermarkedet og dem man eventuelt selv har plukket i naturen.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man finde en række gode råd omkring netop svampe.

Her beskrives det at man eksempelvis altid kun bør spise svampe man kender. Så er du på vej ud i naturen for at plukke svampe til middagen - så sørg for at du kender dem, som du plukker.

Hos Fødevarestyrelsen kan man desuden finde en folder, der viser hvilke svampe der kan spises.

Der lyder endvidere også fem gode råd.

5 vigtige råd til svampeplukkeren

  • Spis kun svampe, du kender 100 %
  • Spis kun anerkendte spisesvampe
  • Brug kun friske svampe til madlavning og nedkøl eventuelle madrester straks
  • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp – så kan eventuel overfølsomhed vise sig i mindre omfang
  • Spis ikke rå, vilde svampe, da mange vilde svampe kan give ubehag, hvis de spises rå
For at være på den sikre side, bør man også altid tage billeder af de svampe man plukker. For skulle uheldet være ude, så gør det behandlingen langt nemmere, hvis der er et billede af svampen som har forårsaget sygdom. 

Anbefalet til dig