Demens er en sygdom, som rigtig mange mennesker lider af.
I dag er det estimeret, at godt 97.000 mennesker lider af demens. Dertil kommer de mange pårørende, der også mærker konsekvenserne.
En ny undersøgelse kaster nu lys over, hvordan kost kan være et værktøj til at mindske risikoen.
Det skriver Fuldaerzeitung.
Forskere fra Belfast har undersøgt sammenhængen mellem demens og flavonoid-rige fødevarer – en gruppe naturlige stoffer, der findes i blandt andet frugt, grøntsager og te.
Studiet, som blev offentliggjort i JAMA Network, analyserede spisevanerne hos 122.000 voksne mellem 40 og 70 år over en periode på ni år. I løbet af denne tid udviklede 882 deltagere demens.
Forskerne konkluderede, at et højt indtag af flavonoider kunne reducere risikoen for sygdommen markant.
Resultaterne viste, at deltagerne med det højeste forbrug af flavonoid-rige fødevarer havde en 28 procent lavere risiko for at udvikle demens sammenlignet med gruppen med det laveste indtag.
Især tre fødevarer viste sig at have en særlig gavnlig effekt: bær, te og rødvin. “At spise en halv portion bær, drikke fem portioner te eller nyde et lille glas rødvin dagligt gav en reduktion på op til 38 procent i risikoen,” konkluderer forskerne.
Effekten af rødvin er dog genstand for diskussion. Selvom flavonoiderne i rødvinen er gavnlige, fraråder Verdenssundhedsorganisationen (WHO) alkoholforbrug generelt på grund af de potentielle sundhedsrisici.
10 fødevarer, der har højt indhold af flavonoid
Bær
Æbler
Appelsiner
druer
grapefrugt
paprika
Løg
Mørk chokolade
Te (grøn og sort)
rødvin