Kan noget så simpelt som kaffe med mælk have en gavnlig effekt? Ny forskning fra Københavns Universitet antyder, at det kan.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry, afslører, at mælk i kaffen har en anti-inflammatorisk effekt.
Dette betyder, at en god café latte kan hæmme betændelser forårsaget af kroppens eget immunforsvar, som for eksempel ved leddegigt.
Forskningen viser, at kaffebønner er rige på polyfenoler, som er stoffer, der hæmmer den kemiske proces i kroppen, der fører til inflammatoriske sygdomme.
Men polyfenolerne bliver betydeligt mere effektive, når de kombineres med protein. Faktisk fordobles deres virkning i selskab med protein, som findes i den mælk, vi tilsætter kaffen.
Marianne Nissen Lund, professor ved Institut for Fødevarevidenskab, bemærker, at denne reaktion mellem polyfenoler og proteiner også kan ske i andre fødevarer, såsom kødretter med grøntsager eller smoothies, så længe der er tilsat protein som mælk eller yoghurt.
Dette åbner for muligheden for, at flere almindelige retter kan have en lignende gavnlig effekt på sundheden.
Så næste gang du nyder en kop kaffe med mælk, kan du måske også tænke på de sundhedsmæssige fordele, der følger med den velkendte smagskombination.