Derfor du bør tænke dig om to gange, før du bruger en airfryer som ovn

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du ejer en airfryer, er det nok være en god idé at finde læsebrillerne frem nu.

Lige nu læser andre også

Selvom airfryere egentlig har eksisteret i over et årti, er det først i de senere år, at de er blevet meget populære.

Airfryer-mærket blev introduceret af Philips i 2010, men udtrykket begyndte at blive brugt generelt omkring 2018.

To år senere begyndte de pludselig at dukke op alle steder.

Eksperten Martin Lewis er dog ikke overbevist om, at airfryere er meget billigere og sundere end traditionelle ovne.

Det skriver Senest.dk ifølge IGV.

I en episode af The Martin Lewis Podcast forklarer eksperten, at mens en mikrobølgeovn konstant giver varme, opvarmer en ovn til en temperatur og topper derefter op, hvilket betyder, at den ikke er på fuld kraft hele tiden.

"En mikrobølgeovn giver dig konstant varme, mens en ovn opvarmer til fuld temperatur og topper op, så den ikke kører på fuld kraft hele tiden," siger han.

"Hvis du lavede en hel middag og tilberedte mange bagekartofler, er det sandsynligvis billigere at sætte dem i ovnen end at sætte fem eller seks bagekartofler i en mikrobølgeovn, fordi hver ekstra genstand kræver længere tid, da en mikrobølgeovn kun opvarmer den enkelte genstand."

Men hvis du kun ville have en bagekartoffel, som ville tage cirka 10 minutter at tilberede, påpeger Martin, at det ville være 'meget billigere' at bruge en mikrobølgeovn.

Ved at anvende lidt matematik kan man finde ud af, om det er bedst at bruge en ovn, airfryer eller en mikrobølgeovn til hvert måltid.

Ligningen involverer at finde effekten af en enhed og derefter beregne, hvor mange kilowatt, eller hvilken brøkdel af en kilowatt den bruger, før man ganger det med kWh-prisen.

The Money Edit har erklæret sig enige i Martins råd og bemærker i en artikel fra februar, at airfryere generelt er billigere at bruge end en ovn.

Men som en advarsel bemærkes det, at hvis man ejer en kraftigere airfryer, kan den bruge samme mængde energi som en ovn.

Madlavning af samme mad to gange i en 800W-airfryer kan f.eks. være dyrere end i en ovn.

Martin har tidligere advaret om, at hans råd om brug af airfryere er blevet fremstillet forkert i medierne, og at han blot havde givet en 'ligefrem forklaring' om prisen for forbrug.

Anbefalet til dig