Eksperter deler genialt trick: Sådan renser du din ovn - uden et eneste skrub

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slut med knofedt og ømme arme. Nu kan din ovn blive som ny, med dette nemme trick.

Lige nu læser andre også

For mange af os er tanken om at rengøre ovnen en opgave, der får sveden til at pible frem og knoglerne til at knirke. Uanset om vi bevæbner os med ståluld, opsmurte ærmer og en hærskare af rengøringsprodukter, så synes kampen mod ovnens genstridige snavs altid uendelig.

Men frygt ej, for der findes faktisk en hemmelig perle af en ovnrensnings-hack, der lover minimal indsats og maksimalt udbytte.

Tricket kommer fra livsstilshjemmesiden Lifehacker.com.

Ammoniak: den helt igennem magiske ingrediens

For at udføre dette minimal-indsats/maksimal-effekt trick til rengøring af din ovn, her er hvad du skal bruge:

  • Ammoniak

  • En form for fad med tilstrækkelig dybde til at indeholde væske, f.eks. et ildfast fad

  • En ovnsikker skål

  • Kogende vand

Senere har du brug for nogle grundlæggende rengøringsartikler, så som mere vand, opvaskemiddel, en skuresvamp og handsker. Men lad os fokusere på ammoniakken, som du vil hælde i det ildfaste fad og varme op.

Men før du gør det, er der et par vigtige sikkerhedstips, du skal kende: Hvis du har en gasovn, skal du slukke for pilotlyset og lukke for gassen, inden du gør noget, da ammoniak er brandfarlig.

Hvis du er i tvivl på nogen måde, så lad være med at bruge denne metode. Men hvis du har et elektrisk komfur, kan du fortsætte.

Bland aldrig ammoniak med noget som helst. Generelt må du aldrig blande rengøringsprodukter og bruge altid kemiske rengøringsmidler et velventileret sted, helst med vinduerne åbne.

Sådan renser du din ovn med ammoniak

Denne metode er velkendt og demonstreret, fra husstandsblogger til talkshowprogrammer, og den varierer ikke meget mellem kilder, fordi den er så enkel.

Først forvarmer du din ovn til 170 grader; derefter koger du vand og placerer det i et ildfast fad på den nederste bagerist. Hæld en halv kop ammoniak i dit andet ildfaste fad og sæt den på den øverste bagerist. Når din ovn rammer 170 grader, slukker du den.

Efterlad de to skåle i ovnen i mindst et par timer, eller endda natten over.

Når du er klar, fjerner du dem og lader ovnen luftes i cirka 15 minutter. (Hvis dine bageriste trænger til rengøring, er det også tidspunktet, hvor du bør fjerne dem.) Mens ovnen luftes ud, tilsæt et par dråber opvaskemiddel og lidt vand til ammoniakken.

Brug dette til at tørre indersiden af ovnen af med en svamp og handsker. Alle madrester og indbrændte madrester vil let løsne sig efter de timer, hvor ammoniakken har arbejdet sin magi.

Tør det hele af med en ren, våd klud, og arbejdet er gjort.

Og så er opgaven løst. En ovnrensningsmetode, der næsten er så magisk, at du kan læne dig tilbage og slappe af det meste af tiden. Med minimal indsats kan du få en skinnende ren ovn, uden at du behøver at slide dig selv op. Så lad ammoniak-miraklet forvandle din ovnrensningsoplevelse fra en frygtindgydende kamp til en lejlighedsvis lethed.

Anbefalet til dig