Kakebo - den japanske metode, som giver dig mulighed for bedre at administrere dit budget

Af: Lucas Andreas

|

21/10/2024

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Metoden har været brugt af husmødre i over 100 år.

Lige nu læser andre også

Hver dag er der danskere, der kæmper for at få enderne til at mødes økonomisk.

Derfor må der spares hvor der spares kan, men det kan i sig selv godt være en udfordring, hvis man ikke har et godt overblik over sin økonomi.

Der findes dog et effektivt værktøj til at få kontrol over sin økonomi, som stammer fra Japan og blev udviklet helt tilbage i 1904.

Metoden hedder Kakebo, skabt af Hani Motoko, en af Japans første kvindelige journalister, og blev oprindeligt designet til husmødre, så de kunne tage ansvar for husholdningsøkonomien.

Det skriver Ouest-France.

I dag er Kakebo fortsat populær som en enkel måde at opnå økonomisk balance på, selv i en digital tidsalder.

Hovedidéen bag Kakebo er at skabe en bevidst tilgang til forbrug ved manuelt at registrere udgifter og indtægter.

Hver måned skal brugeren besvare fire spørgsmål: Hvor mange penge har jeg? Hvor meget vil jeg spare? Hvor meget bruger jeg? Og hvordan kan jeg forbedre mit forbrug?

Disse spørgsmål hjælper med at opnå en dybere forståelse af ens forbrugsvaner og identificere områder, hvor der kan spares.

Kakebo-metoden indebærer en opdeling af udgifter i kategorier, hvilket gør det nemmere at analysere forbruget.

Udgifterne opdeles i fire hovedgrupper: nødvendige udgifter som mad, husleje og hygiejne; valgfrie udgifter som tøj og underholdning; kulturelle udgifter som bøger og biograf; samt uforudsete udgifter som reparationer og sundhedsudgifter.

Ved at visualisere, hvor pengene går hen, kan man nemmere prioritere og skære ned på de områder, der ikke er essentielle.

Metodens styrke ligger i dens enkelhed. Det kræver ingen apps eller teknologi, men blot en notesbog og en vilje til at reflektere over sit forbrug.

Mest læste

Disse 4 grøntsager skal du aldrig spise rå Der er masser af rå grøntsager, som er sunde og nærende at spise rå, så længe de bliver vasket grundigt. Der er dog også nogle rå grøntsager, som kan være usunde og endda farlige at indtage.
Derfor skal du aldrig koge et koldt æg Du bør aldrig tage et æg direkte fra køleskabet, og herefter lægge det ned i kogende vand.

Anbefalet til dig