Æg kommer i utallige afskygninger og de fleste mennesker har deres egen favorit. Det betyder også, at der er ualmindeligt mange meninger om, hvor længe et æg skal være kogt og hvornår det er helt perfekt.
Selvom det lyder forholdsvist "ligetil" at koge æg, så kan det være rigtig svært, at ramme det helt perfekte æg.
Uanset om du er er mest til hårdkogte, bløde eller smilende æg - så er der seks tips, som vil gøre din æggekogning langt nemmere.
Det skriver Expressen.
1. Tag ægget ud i god tid
Mange af os tager sikkert ægget direkte fra køleskabet, når det skal koges. Men det viser sig faktisk, vi bør tage det ud i lngt bedre tid. Du bør faktisk tage dit æg ud cirka 20 minutter før, at det skal i det kogende vand. Hvis et æg er stuetemperatur, så er der mindre risiko for, at det sprækker når det rammer det kogende vand.
Forklaringen er, at ægget bliver udsat for et stort "chok" når det er koldt og rammer det kogende vand, derfor "springer" det nemmer og får sprækker i skallen.
2. Benyt en tegnestift
Ja, du læst rigtigt. Brug en tegnestift. I et æg samles luften i den "runde ende" som typisk er den, der vender nedad i æggebakken. Her bør du lave et lille hul med tegnestiften. Så lettes trykket i ægget og det spækker ikke.
3. Kog ved rette temperatur
Lad ikke vandet koge alt for hårdt, inden du smider æggene i. Så bliver de nemlig "gummiagtige" og hårde. Derfor bør du altså ikke koge ægget på højeste temperatur.
4. Slå æggene mod hinanden
Når æggene er kogt færdig, så hæld vandet fra gryden, men lad æggene blive liggende. Herefter "ryster" du gryden så æggene slås mod hinaden og skallen sprækker - det gør pillearbejdet langt nemmere.
5. Brug iskoldt vand
Når du har hældt det varme vand fra gryden med de færdigkogte æg, så holder du i stedet iskoldt vand i gryden med æggene. Så standses kogeprocessen straks.
6. Brug rindende vand
Pil æggene under rindende vand. Når du gør dette, så kommer der vand under skallen og det gør det langt nemmere at pille æggene.