Nogle fødevarer passerer hurtigt gennem fordøjelsessystemet, mens andre kan blive i kroppen i flere dage. Vi har samlet hvilke typer mad det drejer sig om – og hvorfor netop de er særligt langsomme at fordøje.
Fedtholdige fødevarer

Foto: Shutterstock.com
Fødevarer med højt fedtindhold tager længere tid at fordøje
Eksempler: ost, smør, fedt kød
Fedt forsinker mavetømningen og kan blive i kroppen i flere dage
Rødt kød

Foto: Shutterstock.com
Rødt kød som oksekød og lam har et højt protein- og fedtindhold
Det kræver meget energi at nedbryde
Kan være i kroppen i op til 2-3 dage, afhængig af mængde og tilberedning
Raffinerede fødevarer

Foto: Shutterstock.com
Forarbejdede fødevarer med lavt fiberindhold bevæger sig langsommere gennem tarmen
Eksempler: hvidt brød, kager og fastfood
Kan bidrage til forstoppelse og forlænget ophold i kroppen
Mejeriprodukter

Foto: SariMe/Shutterstock
Nogle mennesker har svært ved at fordøje laktose
Det kan føre til oppustethed og langsommere fordøjelse
Produkter som fløde og hårde oste kan være i kroppen i længere tid
Nødder og frø

Foto: Shutterstock.com
Indeholder sunde fedtstoffer og fibre, men er også svære at nedbryde
Kan opholde sig i systemet i længere tid end mange andre snacks
Tygning og mængde har betydning for fordøjelsestiden
Fibre og fordøjelsestid

Foto: Shutterstock.com
Fødevarer med uopløselige fibre, som majs, passerer langsomt
Kornskaller og ufordøjelige plantefibre kan være synlige i afføring dage efter indtag
Fiberrige madvarer kan både fremme og forlænge fordøjelsen afhængig af typen