Du tænker ikke over dette: Din krop gemmer på maden i flere dage

Mad
Foto: Shutterstock.com
Har du nogensinde tænkt over, hvor længe din mad faktisk bliver i kroppen?

Lige nu læser andre også

Nogle fødevarer passerer hurtigt gennem fordøjelsessystemet, mens andre kan blive i kroppen i flere dage. Vi har samlet hvilke typer mad det drejer sig om – og hvorfor netop de er særligt langsomme at fordøje.

Fedtholdige fødevarer

Foto: Shutterstock.com

  • Fødevarer med højt fedtindhold tager længere tid at fordøje

  • Eksempler: ost, smør, fedt kød

  • Fedt forsinker mavetømningen og kan blive i kroppen i flere dage

Rødt kød

Foto: Shutterstock.com

  • Rødt kød som oksekød og lam har et højt protein- og fedtindhold

  • Det kræver meget energi at nedbryde

  • Kan være i kroppen i op til 2-3 dage, afhængig af mængde og tilberedning

Raffinerede fødevarer

Foto: Shutterstock.com

  • Forarbejdede fødevarer med lavt fiberindhold bevæger sig langsommere gennem tarmen

  • Eksempler: hvidt brød, kager og fastfood

  • Kan bidrage til forstoppelse og forlænget ophold i kroppen

Mejeriprodukter

Foto: SariMe/Shutterstock

  • Nogle mennesker har svært ved at fordøje laktose

  • Det kan føre til oppustethed og langsommere fordøjelse

  • Produkter som fløde og hårde oste kan være i kroppen i længere tid

Nødder og frø

Foto: Shutterstock.com

  • Indeholder sunde fedtstoffer og fibre, men er også svære at nedbryde

  • Kan opholde sig i systemet i længere tid end mange andre snacks

  • Tygning og mængde har betydning for fordøjelsestiden

Fibre og fordøjelsestid

Foto: Shutterstock.com

  • Fødevarer med uopløselige fibre, som majs, passerer langsomt

  • Kornskaller og ufordøjelige plantefibre kan være synlige i afføring dage efter indtag

  • Fiberrige madvarer kan både fremme og forlænge fordøjelsen afhængig af typen

Anbefalet til dig