Ejere af airfryere advares: Lav aldrig disse 3 madvarer i maskinen

Mad
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selvom du er glad for at bruge din airfryer, så er det vigtigt, at du aldrig laver disse tre almindelige madvarer i den.

Lige nu læser andre også

Airfryere er blevet en af de mest populære køkkenmaskiner i de seneste år og har skubbet tidligere diller som slow-cookere til side. De er især blevet populære blandt folk, der har en meget travl hverdag.

Airfryere er ofte hurtigere at tilberede mad med end en traditionel ovn, har et lavere strømforbrug og har desuden den fordel, at man kan tilberede maden med mindre olie - hvilket i mange tilfælde gør dem til et sundere valg. Det er med andre ord en ren win-win.

Men selvom airfryere er praktiske og alsidige i de fleste køkkener, er de ikke uden begrænsninger. Faktisk advarer eksperter nu om, at der er visse fødevarer, man aldrig bør forsøge at tilberede i en airfryer.

Nogle fødevarer, som f.eks. broccoli, bliver ganske enkelt ikke gode i en airfryer - de ender ofte med at være seje og smagsløse sammenlignet med, hvis de blev kogt. Andre fødevarer kan være direkte farlige at bruge i apparatet.

Ifølge BBC Good Food bør man aldrig forsøge at lave popcorn i en airfryer på grund af brandfare. Popcornkerner bliver ikke varme nok til at poppe i en airfryer, og endnu værre kan de sætte sig fast i varmeelementet, hvilket udgør en brandrisiko.

"Nej, prøv ikke dette derhjemme. De fleste airfryere bliver ikke varme nok til at få popcornkernerne til at poppe," sagde Grace Forell, forbrugerjournalist hos Which?, til BBC.

"Kernerne kan også sætte sig fast i varmeelementet, hvilket kan få apparatet til at kortslutte og udgøre en brandfare. Brug i stedet mikroovnen eller komfuret, hvis du skal have popcorn til filmaftenen."

En anden ting, man bør undgå, er våd dej. Våd dej - som den man bruger til f.eks. friturestegt kylling - bliver ikke varm nok i en airfryer til at sætte sig ordentligt. Resultatet bliver en blød og sjasket overflade, der drypper ned i bunden og brænder fast, hvilket kan skade apparatet.

Og til sidst: toast. Det skader ikke airfryeren, men det giver heller ikke en spiselig skive brød. Toast bør derfor undgås, lyder det fra Helena Busiakiewicz, der er ansat som kokkeassistent hos Good Food.

"Hvis du putter en skive brød i en airfryer, vil den bare blæse rundt og ikke rigtig blive ristet ordentligt. For det bedste resultat ville jeg altid vælge en brødrister," siger hun.

Det er sikkert at bruge olie i en airfryer, men det bør ske med måde. For store mængder olie kan stadig medføre brandfare, advarer forsikringsselskabet Aviva.

Dette skyldes, at airfryere ikke er designet til at tilberede store mængder olie. Ifølge Aviva skyldtes 8 procent af brandene i deres undersøgelse netop for meget olie i airfryeren, hvorfor der ikke skal herske nogen tvivl om, at det er meget vigtigt at sørge for at være varsom med netop dette.

Anbefalet til dig