Dit køkken bliver mere beskidt end et toiletsæde uden disse 7 vigtige tips

Af: Naja Radik

|

05/09/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Køkkenet er altid det travleste rum i hjemmet, men det kan også være det mest beskidte, med flere bakterier end et toiletsæde.

Lige nu læser andre også

Varme, fugt, mad og mennesker skaber det perfekte miljø for salmonella, E-coli og listeria.

Men det er let at slippe af med disse bakterier med simple rengørings processer og god madhåndtering, og i dag fortæller mikrobiolog Jonathan Hughes, hvordan man holder bakterierne i skak. 

Han siger: 

“Overflader i køkkenet er ofte hjemsted for betydeligt større mængder bakterier end overfladerne i badeværelser, selv toiletsæderne.” 

“Dette gælder især overflader, der kommer i hyppig kontakt med råt kød, såsom skærebrætter, og også køkkenvaske, hvis de ikke rengøres regelmæssigt.” 

“Og selvom der er bakterier til stede, er det også et familie hjem, ikke et slagteri. At holde en god rengørings rutine bør være nok til at holde styr på bakterier og holde antallet lavt.” 

“Der vil altid være nogle få tilbage, men de er harmløse for en sund person med et stærkt immunforsvar. Men de unge, gamle og immunkompromitterede kan blive syge af det.” 

Her er hans råd til at holde sig sikker: 

Tag skoene af ved døren

Pseudomonas aeruginosa er en type kim, der findes i fugtige miljøer og på jord omkring frugt og grøntsager. 

En undersøgelse fra 2020 viste, at alle gulve de testede, bar fejlen.

Jonathan siger: 

“Tag dine sko af, når du kommer ind i dit hjem, og få andre til det også.” 

Fem sekunders reglen, når du har tabt noget på gulvet, har en vis sandhed i sig, fordi reduceret tid i kontakt med gulvet, reducerer hvor mange bakterier der kommer fra gulvet til genstanden.

Der er dog altid en vis overførsel. 

Hvis du holder dit gulv relativt rent og samler det hurtigt op og har et generelt godt helbred, er risikoen relativt lav - men der er stadig en risiko. 

“Hvis du har katte og hunde, der kommer i dit køkken, skal du være forsigtig og smide varen væk.”

Brug en klud, ikke en svamp

En anden synder med høje niveauer af pseudomonas aeruginosa er rengøringssvampen.

Jonathan siger: 

“Mopper, svampe, dræn, viskestykker og skraldespande er de største kimværter.”

“De efterlades under fugtige, varme forhold - perfekte til bakterievækst.” 

“Det er sværere at tørre en svamp, og derfor vil jeg anbefale at bruge en klud, som tørrer hurtigere og vaske den ofte.”

Områder med høj berøring

Folk forsømmer ofte rengøring af køleskabshåndtag, ovndøre, håndtag på elkedlen, dørhåndtag, stikkontakter og vandhaner, men disse er alle let forurenede.

Jonathan siger:

“Det tager kun et par minutter at give disse en aftørring, men det er at huske, at inkludere dem, der er nøglen.”

Undgå krydskontaminering

Rengøring af dine hænder mellem madlavning og før du spiser vil stoppe bakterier. 

Han anbefaler også, at man har et skærebræt til kød og et andet til grøntsager når man laver mad.

“Hvis du hakker råt kød, der er forurenet med mikrober som salmonella og derefter tilbereder salat, der ikke bliver kogt for at dræbe bakterierne, så udsætter du dig selv for potentielt skadelige bakterier.” 

Køleskab etikette

Hold råt kød og fisk væk fra det, der er kogt og forberedt, for at forhindre den ene i at inficere den anden. 

Opbevar kød i bunden af køleskabet, så potentielle dryp ikke kan forurene mad nedenunder. 

Sørg for, at al mad er pakket og forseglet ordentligt, og læg aldrig varm mad i køleskabet, da dette vil hæve temperaturen.

Rengøringsmidler

Varmt sæbevand er nok til at holde dit køkken rent. 

Jonathan siger: 

“Du kan bruge desinfektionsmiddel, men så introducerer du kemikalier i dit hjem, hvilket nogle ikke kan lide.” 

“Varmt, rent vand med noget opvaskemiddel i, burde være nok til at slippe af med bakterierne, hvis du har en regelmæssig rengøringsrutine.”

Smid mugne fødevarer ud

Jonathan siger: 

“Skimmelsvampe er svampe, der ofte forekommer på fødevarer, når de bliver dårlige og kan producere sygdomsfremkaldende toksiner.” 

“Og det er ikke nok at skære skimmelsvampen af på fødevarer som brød og ost, fordi de producerer mikroskopiske tråde, der spreder sig til det omkringliggende område. Det er bedst at smide dem væk.” 

Vær forsigtig med smartphones i køkkenet

Jonathan siger: 

“Så mange mennesker tager deres smartphones med på toilettet og vil derefter bruge dem i køkkenet til at finde opskrifter.” 

“Jeg vil anbefale, at lade din telefon forblive ude af badeværelset for at undgå disse bakterier, som kan forårsage opkastning, diarré og kvalme hos nogle.” Det rapporterer The Sun.

Anbefalet til dig