Statens Serum Institut (SSI) har siden midten af juli registreret syv patienter med den samme type af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes.
De syge er i alderen 33-89 år, er fordelt over hele landet og er seks kvinder og én mand. Alle patienterne har været indlagt, og én er død indenfor 30 dage fra påvisning af listeriabakterien.
”Ved sammenligning af bakterier fra patienter og miljøprøver fra producenten har vi fundet, at bakterierne er helt ens. Sammenholdt med, at patienterne har oplyst, at de har spist fiskefrikadeller, viser dette, at smitten er kommet herfra,” siger Luise Müller, der er epidemiolog på SSI.
I udlandet er der registreret to sygdomstilfælde med samme type Listeria monocytogenes. Der er kendskab til, at den ene ligeledes har spist danske fiskefrikadeller fra samme producent, men solgt i en lokal supermarkedskæde.
Sådan skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.
Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage
Producenten Jeka Fish har tilbagekaldt flere varianter og partier af fiskefrikadeller og har derudover igangsat tiltag for at undgå listeria i produktionen.
”Jeka Fish har tilbagekaldt fiskefrikadeller, som nu er taget af hylderne. Men har man produkterne derhjemme, er det vigtigt at smide dem ud eller leverer tilbage til butikken,” siger Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Produkterne er solgt i Lidl og Coops butikker (SuperBrugsen, Kvickly, Dagli'Brugsen, Brugsen og 365 Discount).
DTU Fødevareinstituttet, SSI og Fødevarestyrelsen har analyseret og sammenlignet de listeria-bakterier, der blev fundet i patienterne og i miljøprøver fra virksomheden, ved brug af DNA-typning. Typen er den samme som blev fundet i fiskefrikadeller fra samme virksomhed i 2022.
Hvis du har spist noget fra de tilbagekaldte partier
Selv om man har spist de fiskefrikadeller, der nu er kaldt tilbage, er der meget lille risiko for, at man bliver syg. Man er i risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har svækket immunsystem på grund af anden alvorlig sygdom eller er gravid.
Man bør kontakte læge, hvis man har høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand; nakke-/rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau.
Fakta om listeria
Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeria:
Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kød- og fiskepålæg så friskt som muligt
Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
Undgå at indtage upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste