Medie: Sødestof i Coca-Cola Zero mm. kommer på kræftliste

Af: Thea Andersen

|

29/06/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Aspartam, der findes i blandt andet Coca-Cola Zero, bliver erklæret muligt kræftfremkaldende stof.

Lige nu læser andre også

Et populært kunstigt sødemiddel, der anvendes i tusindvis af produkter over hele verden, herunder Coca-Cola Zero og tyggegummi, vil ifølge rapporter blive erklæret som en mulig kræftrisiko for mennesker.

Det meddeler International Agency for Research on Cancer (IARC), der er en del af Verdenssundhedsorganisationen (WHO). De har gennemført en sikkerhedsgennemgang af aspartam og vil offentliggøre en rapport næste måned, skriver The Guardian.

Ifølge Reuters forbereder IARC sig på at klassificere aspartam som "et muligt kræftfremkaldende stof". Det betyder, at der er visse beviser, der forbinder aspartam med kræft, men at det er begrænset.

IARC har to mere alvorlige kategorier, "sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker" og "kræftfremkaldende for mennesker".

Denne beslutning vil sandsynligvis vække kontroverser. IARC har tidligere fået kritik for at skabe bekymring omkring svært undgåelige stoffer eller situationer.

Organisationen har tidligere klassificeret nattearbejde og indtagelse af rødt kød som "sandsynligvis kræftfremkaldende" samt brug af mobiltelefoner som "muligvis kræftfremkaldende".

Sikkerhedsgennemgangen af aspartam blev udført for at vurdere, om det udgør en potentiel fare, baseret på al offentliggjort evidens, ifølge en anonym kilde, der har kendskab til sagen. Dette tager dog ikke højde for, hvor meget af et produkt en person sikkert kan indtage.

Rådet kommer fra et separat WHO-ekspertudvalg om fødevaretilsætningsstoffer, Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA), som også har gennemgået brugen af aspartam i år.

Udvalget forventes at offentliggøre sine resultater samme dag som IARC offentliggør sin beslutning.

"IARC har vurderet aspartams potentiale kræftfremkaldende virkning (hazard identification)," bekræftede en talsperson fra IARC over for The Guardian og tilføjede:

"Herefter vil det fælles FAO/WHO-ekspertudvalg for fødevaretilsætningsstoffer opdatere sin risikovurdering af aspartam, herunder gennemgå den acceptable daglige indtagelse og vurdere den diætmæssige eksponering for aspartam. Resultaterne af begge evalueringer vil blive offentliggjort samtidigt den 14. juli 2023."

Anbefalet til dig