Risengrød er en klassiker i Danmark, som særligt nydes i efteråret og ved juletid. Dens cremede konsistens og varme kanelduft gør den uimodståelig. I Italien er de exceptionelle til at lave risengrød, hvilket dog i Italien går under navnet 'Risotto al Latte' I Italien er det lidt mere en dessert, hvor det i Danmark ofte er hovedmåltidet, og mon ikke de kære italieneren også derfor vil påstå, at deres version smager bedre end vores.
Hvordan tilbereder man risengrød i Italien? Er ris sunde, og gælder det også i en risengrød?
Mangler du pynt til Halloween, så se lige det her fantastiske udbud
Produkt
Navn
Pris
Forhandler
Opskrift på ægte italiensk risotto al latte - Det skal vi bruge
300 g risottoris (f.eks. Arborio eller Carnaroli)
1 liter sødmælk
50 g smør
50 g sukker
1 vaniljestang
Revet citronskal fra 1 økologisk citron
En knivspids salt
Sådan gør du:
Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen.
Kom mælk, vaniljekorn og vaniljestang i en gryde og varm det langsomt op.
Tilsæt risene og lad dem simre ved lav varme i ca. 30-35 minutter. Rør jævnligt.
Når risene er møre og har absorberet det meste af mælken, tilsæt smør, sukker, citronskal og salt.
Rør godt rundt indtil smørret er smeltet og sukkeret er opløst.
Lad retten hvile i 5 minutter før servering.
Servér varm, eventuelt med lidt ekstra sukker eller kanel på toppen.
En lækker risotto al latte kan opbevares i køleskabet i en lufttæt beholder i op til 2 dage. Skal den genopvarmes, så opvarm den forsigtigt i mikroovn eller på komfur med lidt ekstra mælk for at genskabe den cremede konsistens.
Er ris sunde? Ja, ris kan være en sund del af en afbalanceret kost. De er en god kilde til kulhydrater og indeholder vitaminer og mineraler som thiamin, niacin og jern. Brune ris er særligt sunde, da de indeholder flere fibre og næringsstoffer end hvide ris.
Spis nu ikke alt for meget risotto al latte: Selvom ris i sig selv kan være sunde, så ændrer billedet sig, når de tilberedes med mælk, smør og sukker. Risotto al latte er en dessert, og som med alle desserter bør den nydes med måde. Den høje mælke- og sukkerindhold gør retten kalorierig, så det er ikke en ret, man bør spise hver dag, hvis man er opmærksom på sin vægt eller sit sukkerindtag.