Det sker der med din krop, når du spiser stærk mad

Af: Ida Hansson

|

02/06/2023

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svedture, mavesmerter og hovedpine - en ekspert forklarer nu, hvad der sker rent fysiologisk, og hvad det kan betyde for dit helbred, når du spiser stærk mad.

Lige nu læser andre også

At spise stærk mad kan producere en række fysiologiske reaktioner, som en snurren i tungen og på læberne, såvel som svedtendens. Det siger David Julius, en fysiolog ved University of California, San Francisco.

Her er, hvad vi ved om, hvordan stærk mad påvirker kroppen - på både gode og dårlige måder.

Det får dig til at svede

Folk der kan lide stærk mad, vil sandsynligvis være bekendt med én øjeblikkelig fysisk reaktion - svedtendens.

Det skyldes, at nogle af de mest stærkt fødevarer indeholder forbindelser, der binder til nervereceptorer langs mave-tarmkanalen, inklusive munden, som aktiveres af varme. Det skriver New York Times.

Chili, det mest smagfulde element i mange krydrede retter, indeholder forbindelsen capsaicin, som binder til disse receptorer, når de spises og derefter sender et smertesignal til hjernen. Dette opdagede Dr. Julius i sit Nobelprisvindende arbejde om emnet.

De vigtigste kemikalier, der findes i peberkorn, peberrod og sennep, binder sig også til de samme receptorer, omend mindre potent.

Disse nerver sender lignende signaler til hjernen, som de ville gøre, hvis du kom i kontakt med egentlig ild, hvorfor du måske begynder at svede eller bliver rød; det er kroppens måde at køle sig selv ned på.

Det kan forårsage mave-tarmbesvær

At spise stærk mad med måde er generelt sikkert for folk, der ikke allerede har maveproblemer. Det kan dog forårsage betændelse i de områder, der hjælper fordøjelsen og kan nogle gange føre til halsbrand, mavepine eller diarré. Mennesker med gastritis, som opstår, når slimhinden i maven er betændt, kan være særligt modtagelige for øgede mavesmerter.

Det kan gavne sundheden, selvom der er behov for mere forskning

Undersøgelser har vist, at indtagelse af krydret mad kan være forbundet med nogle sundhedsmæssige fordele. For eksempel viste en undersøgelse, at det at tage et dagligt tilskud af capsaicin (indeholdende den samme mængde som i fire eller fem habanero-peberfrugter) fremskyndede stofskiftet, hvor deltagerne forbrændte, hvad der svarer til 200 ekstra kalorier om dagen over en 14-ugers periode.

Og i en undersøgelse fra 2022, der involverede mere end 6.000 voksne, fandt forskerne, at indtagelse af chili var forbundet med en reduktion i calciumophobning i væggene i kranspulsårerne, som pumper blod til hjertet.

Det er dog uklart, om det at regelmæssigt spisestærk mad kan reducere sandsynligheden for fedme eller hjerteanfald på lang sigt.

Beviserne om, hvorvidt stærk mad øger eller sænker din kræftrisiko er blandet. Nogle få undersøgelser har fundet ud af, at dagligt forbrug af chili er forbundet med en øget risiko for kræft i spiserøret, men ikke for mave- eller tyktarmskræft.

I sjældne tilfælde har meget stærk peber forårsaget ekstreme fysiologiske reaktioner, såsom tordenhovedpine eller opkastning, så alvorlige, at det sprængte nogens spiserør - selvom sådanne situationer ikke er typiske for den gennemsnitlige person eller for peber.

Hvis du lige har taget en bid mad, der er mere stærk, end du lige kan klare, er det bedst at række ud efter noget med højt fedtindhold, som et glas mælk eller en skefuld creme fraiche.

Capsaicin er en fedtopløselig forbindelse, hvilket betyder, at den ikke opløses i vand, uanset hvor meget du drikker.

"At spise noget med fedt hjælper med at trække capsaicinen ud af dit væv, når du har smerter," siger han.

Og uanset om du spiser for sundhed eller smag, siger eksperter, at hvis du elsker stærk mad, og hvis din krop kan klare det, så er der ingen grund til at undgå det.

Anbefalet til dig