Det kan være noget af en jungle at navigere i de sunde valg, når supermarkederne bugner med proteinprodukter, og sociale medier bugner af "high protein"-opskrifter. Men er protein nøglen til et sundt liv eller hvad skal man være opmærksom på? Jonas Germann, personlig træner og ernæringsvejleder, er skeptisk over for den massive fokus på protein.
“Produkter bliver ikke nødvendigvis sunde eller gode, bare fordi der er protein i. De fleste får dækket deres behov gennem en almindelig kost,” siger han til DR.
For en gennemsnitlig voksen svarer behovet til cirka 0,8-1,1 gram protein per kilo kropsvægt dagligt – eller en fjerdedel af tallerkenen. Dette kan nemt opnås gennem almindelige fødevarer som kød, fisk, linser, tofu og mælkeprodukter.
Slik forklædt som sundhed
På trods af deres markedsføring som sunde snacks kategoriseres proteinbarer af Fødevarestyrelsen som "snacks og søde sager".
“For eksempel indeholder en proteinbar på 55 gram ofte lige så mange kalorier som næsten 200 gram skyr, men uden de samme næringsfordele,” forklarer Germann.
Selvom proteinbarer og -pulver ikke er nødvendige, kan de dog være praktiske for personer med travle hverdage, der har svært ved at få nok protein. “Produkterne gør det nemt, men de kan ikke erstatte en varieret kost", understreger Germann.
Hvornår er ekstra protein relevant?
For dem, der træner flere gange om ugen eller ønsker større muskelmasse, stiger proteinbehovet til cirka 1,6 gram per kilo kropsvægt dagligt. Ældre over 70 år har også et øget behov på 1,2–1,5 gram for at bevare muskelmasse.
Germann anbefaler dog primært at dække behovet gennem almindelige fødevarer, der også giver vigtige vitaminer og mineraler.