I et studie fulgte forskere fra Harvard over 210.000 personer i 32 år. De fandt ud af, at mennesker, der spiste jordnødder mindst to gange om ugen, havde 15 procent lavere risiko for hjertesygdomme og 13 procent lavere risiko for kardiovaskulære sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent eller aldrig spiste nødder.
Flere undersøgelser viser også, at indtagelse af jordnødder, jordnøddesmør eller blandede nødder fem gange om ugen kan reducere risikoen for hjertesygdomme og endda dødsfald. Det skriver mediet Actualno.
Ifølge en undersøgelse offentliggjort i New England Journal of Medicine kan daglig indtagelse af nødder reducere dødeligheden som følge af hjertesygdomme med 29 procent. Jordnødder kan således være en velsmagende og nem måde at forbedre hjertesundheden på.
Jordnødder indeholder flere næringsstoffer, såsom sunde fedtstoffer, fibre, magnesium og E-vitamin, som alle kan gavne hjertesundheden.
Sunde fedtstoffer hjælper med at kontrollere kolesteroltallet
Højt LDL-kolesterol (det 'dårlige' kolesterol) kan føre til åreforkalkning, som kan blokere blodgennemstrømningen til hjertet og forårsage hjertesygdomme.
Forskning viser, at visse nødder, herunder jordnødder, kan sænke LDL-niveauet. Jordnødder er rige på enkeltumættede fedtsyrer, som kan forbedre dit kolesterolatl og reducere risikoen for hjertesygdomme.
Næringsstoffer, der sænker blodtrykket
Højt blodtryk er en væsentlig risikofaktor for hjertesygdomme. Jordnødder indeholder vigtige næringsstoffer som magnesium og kalium, som kan hjælpe med at kontrollere blodtrykket.
Forskning viser, at regelmæssig indtagelse af jordnødder kan hjælpe med at sænke blodtrykket - endda også hos mennesker med forhøjet blodtryk.
E-vitamin beskytter cellerne
Frie radikaler kan skade kroppens celler og bidrage til udviklingen af kardiovaskulære sygdomme. Jordnødder er rige på antioxidanter, herunder E-vitamin, som beskytter cellerne mod denne type skade.
Forebygger skader på arterierne
Jordnødder indeholder arginin, en aminosyre, og fenolforbindelser, som beskytter blodkarrenes indre vægge. Dette kan hjælpe med at forebygge åreforkalkning og dermed reducere risikoen for hjerteanfald.
Beskytter mod betændelse
Betændelse spiller en vigtig rolle i udviklingen af hjertesygdomme. Jordnødder indeholder flere stoffer, herunder magnesium og E-vitamin, som kan reducere inflammation i kroppen.
Reducerer risikoen for diabetes
Diabetes øger risikoen for hjertesygdomme. Jordnødder har et højt indhold af plantebaseret protein og har vist sig at kunne reducere risikoen for type 2-diabetes, når de erstatter kød i kosten.
Ved at inkludere jordnødder i din kost kan du beskytte dit hjerte og reducere risikoen for hjertesygdomme, så længe det sker i moderate mængder og som en del af en balanceret kost.