Undersøgelse viser: En flaske vin om ugen 'kan være lige så god for hjertet som statiner'

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mens nogle undersøgelser har vist, at vin kan være gavnligt for hjertesundheden, har andre studier antydet, at for meget kan være skadeligt.

Lige nu læser andre også

En flaske vin om ugen kombineret med en middelhavskost kan være lige så gavnligt for hjertet som statiner, lyder det fra en gruppe forskere ifølge mediet Irish Examiner.

Mens nogle undersøgelser viser, at vin kan være godt for hjertesundheden, peger andre på, at for meget kan være skadeligt. De fleste studier baserer sig på deltageres selvrapportering om alkoholindtag, hvilket kan føre til unøjagtige målinger.

For at skabe et mere præcist billede undersøgte forskere fra Barcelona niveauer af vinspecifik syre, der også kaldes for tartarsyre, i urin som en objektiv markør for vinforbrug.

Undersøgelsen anvendte data fra et studie, der vurderede effekten af middelhavskost, der er kendt for at være rig på olivenolie, grøntsager, frugt, nødder og fisk, og at have et lavt indhold af søde eller forarbejdede fødevarer.

De 1.232 deltagere, der alle var ældre voksne med høj risiko for hjertesygdomme, udfyldte spørgeskemaer om kost og drikkevaner og leverede urinprøver ved studiets start og efter et år.

Efter fire til fem år blev der registreret 685 tilfælde af hjerte-kar-sygdomme, herunder hjerteanfald, slagtilfælde eller dødsfald.

Sammenlignet med dem, der drak mindre end et glas vin om måneden, havde personer, der drak tre til 12 glas vin om måneden, en 38% lavere risiko for hjertesygdomme. For dem, der drak mellem 12 og 35 glas om måneden, var risikoen 50% lavere. Dog aftog fordelene ved større forbrug.

"Lette til moderate mængder vin, målt via tartarsyre, var forbundet med lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme i en middelhavsbaseret befolkning med høj risiko," sagde forskerne.

"Ved at måle tartarsyre i urin sammen med spørgeskemaer har vi kunnet opnå en mere nøjagtig vurdering af vinforbrug. Vi har fundet en beskyttende effekt, der er langt større end tidligere observeret. En risikoreduktion på 50% er højere end det, visse lægemidler som statiner kan opnå," forklarede professor Ramon Estruch fra Barcelonas Universitet.

Han tilføjede, at fordelene ved vin synes mest relevante inden for rammerne af en middelhavskost.

"Tidligere mente vi, at 20% af middelhavskostens effekt kunne tilskrives moderat vinforbrug, men resultaterne antyder, at effekten kan være endnu større," sagde han.

Estruch understregede dog, at resultaterne muligvis ikke kan overføres til andre befolkninger og bemærkede, at moderate mængder først anbefales fra 35-40-årsalderen, og at kvinder kun bør drikke halvdelen af mænds anbefalede mængde.

"Studiet viser en sammenhæng mellem vinforbrug på 3-35 glas om måneden og reduceret risiko. Forbrug over dette niveau fjerner fordelene. Det er dog vigtigt at bemærke, at fordelene sandsynligvis kun ses, når vinen nydes sammen med en sund middelhavskost," sagde professor Paul Leeson fra Oxford University.

Anbefalet til dig