Denne udskældte fisk bliver ofte overset i køledisken: En vaskeægte delikatesse

Af: Mie M.B

|

01/03/2024

forbrug
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fisken kaldes også for 'havets hugorm'

Lige nu læser andre også

Den danske fisker Frank Theodorsen har på sine seneste to ture til havs landet intet mindre end 40 tons fjæsinger i Grenå. Denne imponerende fangst overstiger den samlede mængde fjæsinger, der blev landet i hele 2021, og det tyder på, at fjæsingebestanden i danske farvande er i markant vækst. "Bestanden er eksploderet kraftigt, og fangsten går rigtig godt," udtaler Theodorsen, der dog også påpeger den omhu, der skal til, når man håndterer fisken på grund af dens giftige pig. Det skriver TV 2.

Fjæsingen, ofte omtalt som havets hugorm, er kendt for sin delikate smag, men mange forbrugere tøver med at købe fisken af frygt for dens gift. Theodorsen, som deltager i et forsøgsfiskeri i samarbejde med DTU Aqua, håber at ændre dette perspektiv. Forskningen fokuserer på fjæsingefiskeriets bæredygtighed og indsamler data om bifangster for at vurdere, hvor mange fjæsing der kan fanges på en miljømæssigt forsvarlig måde.

Selv nyder Theodorsen at spise fjæsingen paneret og stegt i smør, serveret på rugbrød med remoulade. Men trods dens kvaliteter som spisefisk, er fjæsingen stadig en overset delikatesse i Danmark. Jakob Clausen, indehaver af Clausens Fiskehandel i Aarhus, bekræfter, at fjæsingen ikke er en topsælger, men fremhæver dens kulinariske potentiale og understreger, at giften ikke udgør en risiko ved indtagelse. Ifølge Clausen ville en bredere accept af fjæsingen som spisefisk ikke kun gavne danskernes smagsløg, men også bidrage positivt til fiskeriets bæredygtighed.

Anbefalet til dig