At opnå den rette ernæringsstøtte gennem livet er afgørende for at regulere kroppens immunrespons, både de proinflammatoriske og antiinflammatoriske reaktioner, skriver Alimente.
Målet er at skabe en balance i kroppen, der fremmer et godt helbred. Som Hippokrates sagde: “Lad din mad være din medicin, og din medicin være din mad.”
I dag viser forskning, hvordan en balanceret kost, der indeholder de nødvendige makro- og mikronæringsstoffer, kan styrke immunforsvaret.
Immunernæring, en gren af præcisionsnæring, undersøger, hvordan kost kan modulere immunresponsen.
Ifølge Esther Nova, forsker ved ICTAN (Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición), er en varieret kost afgørende for at opretholde kroppens balance og sundhed.
Mangel på essentielle næringsstoffer kan forstyrre metaboliske processer og føre til sundhedsproblemer.
I Spanien er den middelhavsinspirerede kost, der er rig på grøntsager, frugter, bælgfrugter og fisk, kendt for at forebygge kroniske sygdomme. Også i Danmark er vi gode til at spise bælgfrugter, grøntsager, fisk og kerner bland andet fra rugbrød.
Omvendt er fødevarer med dårlige fedtstoffer, meget sukker og tilsætningsstoffer skadelige for tarmens sundhed og kan føre til inflammation, som øger risikoen for metaboliske og autoimmune sygdomme.
Ud over kost er kontrol med stress og tilstrækkelig søvn også afgørende for et stærkt immunforsvar. At lytte til kroppens signaler og justere kosten i overensstemmelse hermed kan forbedre immunresponsen, især når følelser påvirker spisevaner.
Forskning viser desuden, at mikrobiomet i tarmen spiller en vigtig rolle for helbredet, og der er igangværende undersøgelser i, hvordan kost kan modulerer mikrobiomet og styrke immunforsvaret gennem målrettede diæter.