Kunderne i det fynske bageri Leanders må nu vinke farvel til den lækre pain au chocolat. Den klassiske chokoladecroissant er nemlig røget af hylderne på grund af de tårnhøje chokoladepriser, der har gjort det økonomisk umuligt at fortsætte produktionen.
Det skriver DR.
Bagermester Rune Ørum er langt fra begejstret over beslutningen.
“Chokoladepriserne er simpelthen blevet så tårnhøje, at vi ikke kan få det til at hænge sammen økonomisk,” siger han.
For med chokoladepriser, der er steget med hele 27 procent siden januar 2022, og hvor kakaosmør nu koster op mod 265 kroner per kilo, hvor det før kostede 50 kroner, er der ingen vej udenom.
Bag prisstigningerne ligger en cocktail af klimaforandringer og sygdomme i kakaotræerne, der har ramt kakaoproduktionen hårdt i de lande, der leverer størstedelen af verdens kakao. Resultatet er, at bagerier som Leanders enten må hæve priserne dramatisk eller helt fjerne bestemte produkter fra sortimentet.
Denne udvikling tvinger bagerier til at tænke i nye baner. Ifølge John Jønsson, formand for Bager- og Konditormestre i Danmark, skal selv de mest traditionelle bagere nu overveje ændringer i deres sortiment og produktion.
"Vi bevæger os hen mod vores kære kollegaer i mikrobagerierne, hvor det er meget naturligt, at man står i kø, og der lige pludselig ikke er mere at købe." siger han.
På den måde undgår bagerierne spild og sikrer, at de dyre råvarer bliver solgt frem for at ende i skraldespanden.