Opbevarer du ofte pizza i papæsken i køleskabet? Hvis du gør det, så er du naturligvis ikke alene om dette. Derimod er der rigtig mange, der har en tendens til at gøre dette, hvis de har et par stykker pizza tilovers.
Hvis du også har en tendens til at gøre dette, så får du sandsynligvis en betydelig mængde skadelige tungmetaller i kroppen - i hvert fald hvis man skal tro kemiker Ulla Honkalampi. Det skriver det finske medie Herkkusuut
Honkalampi talte om disse og andre emner relateret til giftige stoffer i fødevareemballager ved en konference i den finske storby i Helsinki.
Ifølge Honkalampi er der flere almindelige genstande, der faktisk en indeholder en betydelig mængde sundhedsskadelige kemikalier, og deres brug bør derfor minimeres. Det er blandt andet noget, der gør sig gældende for de æsker, som din pizza bliver leveret i.
Pizzaæsker bliver ofte fremstillet af genbrugspapirfibre, hvilket ganske vist har den fordel, at der er tale om en meget miljøvenlig løsning, men ser man på det med hensyn til fødevaresikkerhed, så er det en helt anden sag.
Den præcise sammensætning af genbrugspapiret er ukendt, men undersøgelser har vist, at det kan indeholde trykfarve fra aviser. Derudover kan pap indeholde ftalater og endda tungmetaller. Sammen med pizzafedtet kan disse skadelige stoffer overføres til din krop.
Ifølge Honkalampi bør pizza maksimalt opbevares i sin æske i én time. Hvis du har bestilt pizza til aftensmad, er det derfor en god idé at tage den ud og placere den på en tallerken eller et skærebræt inden servering.
Ydermere er det også vigtigt, at du ikke vælger at opbevare den overskydende pizza i den medfølgende æske. I værste fald kan det nemlig føre til, at du ender med at indtage tungmetaller, hvilket du næppe har lyst til at gøre.
I stedet kan du vælge at opbevare dine pizzastykker i en beholder af plast eller glas. Alternativt kan du også blot pakke dem ind i staniol og ligge dem i køleskabet. Derfor kan det naturligvis sagtens lade sig gøre for dig at gemme pizza til dagen efter, hvis blot du ved, hvordan du bedst bærer dig ad med det.