For mange er kaffe ikke bare en drik – det er en livsstil.
Men hvis du er blandt dem, der overvejer at skifte til koffeinfri kaffe, er spørgsmålet:
Kan det virkelig måle sig med den ægte vare?
Koffeinfri kaffe laves ved at fjerne næsten al koffein fra kaffebønnerne gennem processer som vandbehandling eller brug af stoffer som kuldioxid.
Ifølge Dr. Carlo La Vecchia fra Milanos Universitet efterlader disse metoder kun omkring 2-3 % af den naturlige koffein i bønnerne, hvilket svarer til cirka 2 mg pr. kop sammenlignet med 100 mg i en almindelig kop filterkaffe. Det skriver The Telegraph.
Sundhedsfordelene ved koffeinfri kaffe
De fleste af de kendte sundhedsfordele ved almindelig kaffe bevares i den koffeinfrie version.
Koffeinfri kaffe indeholder blandt andet magnesium, kalium og niacin (en B-vitamin), som bidrager til kroppens sundhed.
Polyfenoler som chlorogensyre og melanoider i kaffen er ansvarlige for mange af fordelene.
Disse forbindelser hjælper med at reducere risikoen for type 2-diabetes, forbedre hjertesundheden og styrke tarmfloraen.
En undersøgelse fra 2017 viste endda, at regelmæssige kaffedrikkere har en lavere dødelighed og mindre risiko for hjertesygdomme og fordøjelsesproblemer.
Selvom koffeinfri kaffe giver mange sundhedsfordele, mangler den en væsentlig ting: den midlertidige energi og skarphed, som koffein giver.
For dem, der er særligt følsomme over for koffein – med symptomer som hjertebanken og rastløshed – kan koffeinfri dog være det bedste valg, især hvis kaffen drikkes om aftenen for at undgå søvnforstyrrelser.
Ifølge eksperterne er både almindelig og koffeinfri kaffe godt for dig.
Valget handler om, hvad der passer bedst til din livsstil og sundhedsbehov.
“Med koffein får du et kognitivt boost, mens koffeinfri kaffe kan forbedre din søvn,” siger professor Berry.