Kartofler er en basisvare mange ejer i deres køkken som del af den daglige madlavning, og med deres lange holdbarhed er de nemme at arbejde med og sætte sammen i forskellige retter. Men hvad gør man, når kartoflerne har ligget lidt længe og begynder at spire? Kan de stadig bruges, eller bør de kasseres? Det gør Huffingtonpost os lidt klogere på.
Ifølge Food Standards Agency (FSA) er kartofler med spirer stadig spiselige, så længe de er faste, ikke har rynket eller indtørret overflade, og spirerne ikke er for store.
"Der er dog bekymring omkring toksiner i kartoffelspirer, så det er vigtigt at fjerne dem og sikre, at kartoflen ikke er for langt henne i forrådnelsen," udtaler FSA.
Eksperterne anbefaler at skære spirerne væk sammen med eventuelle "øjne" og skrællen, før kartoflen tilberedes.
Pas på de grønne kartofler
En anden vigtig faktor er kartofler, der har fået en grønlig farve. Det skyldes et giftstof kaldet solanin, som opstår, når kartofler udsættes for lys.
Solanin sidder lige under skrællen og kan føre til symptomer som kvalme, mavepine og diarré, hvis man indtager for meget. Smagen kan også afsløre problemet – kartofler med højt solaninindhold vil ofte have en bitter smag eller give en brændende fornemmelse i munden. Hvis det er tilfældet, bør kartoflen kasseres.
Tegn på, at kartofler bør smides ud
Ud over spirer og grøn farve er der andre tydelige tegn på, at kartofler ikke længere er egnede til at spise:
Mug eller en ubehagelig lugt
Store mørke pletter eller blå mærker
Blød eller slimet konsistens
Sådan opbevarer du kartofler korrekt
For at forlænge holdbarheden anbefales det at opbevare kartofler på et mørkt, køligt og tørt sted – dog ikke i køleskabet. Kolde temperaturer kan omdanne stivelsen til sukker, hvilket kan påvirke smagen og potentielt øge skadelige stoffer ved stegning eller bagning.