Et større udbrud af Salmonella Umbilo har nu nået op på mere end 150 tilfælde i Europa, heraf 22 registrerede tilfælde i Danmark.
Udbruddet har påvirket både danske og internationale forbrugere, og flere af de smittede har krævet hospitalsindlæggelse.
Efter omfattende undersøgelser har Statens Serum Institut (SSI), DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen identificeret smittekilden.
Årsagen blev identificeret som økologisk rucolasalat og babyspinat fra Italien.
Den italienske producent bag de smittebærende salater har nu tilbagekaldt produkter fra det europæiske marked, herunder salat leveret til Rema1000 og Aarstiderne i Danmark.
På trods af salatens økologiske status har smittefaren vist sig markant.
Sektionsleder Annette Perge fra Fødevarestyrelsen pointerer vigtigheden af at skylle al frisk salat, også selvom den er pakket og mærket økologisk.
“Man kan fjerne op til 80 procent af bakterierne ved at skylle salat og krydderurter,” udtaler hun og tilføjer, at produkter, der ikke eksplicit er mærket som "Skyllet og klar til brug", bør vaskes grundigt før indtagelse.
Forløbet har afsløret, at de 22 danske tilfælde primært har involveret forbrugere, som har købt salaten i poser, især økologisk rucola og babyspinat, indkøbt hos større kæder.
Epidemiolog Luise Müller fra SSI forklarer, at samarbejde med myndigheder i Tyskland og Østrig hurtigt satte fokus på de italienske salater. Den første forbindelse til smittekilden blev skabt via interviews, der afslørede, at de fleste syge havde spist emballeret salat i ugerne op til sygdommen.
Sådan kan du undgå at blive smittet med salmonella fra salat:
Vask hænder inden du går i gang med at lave mad og efter at have rørt ved uvasket grønt
Skyl salat og grønt grundigt inden brug