Mange mennesker springer morgenmaden over, og det er ikke kun en tidsbesparelse – for nogle er det en fast vane.
Det kan skyldes hektiske morgener eller den populære vægttabsmetode, intervalfaste, som begrænser den tid, man kan spise hver dag.
Men selvom det kan hjælpe med vægttab, er der sundhedsmæssige risici ved at undlade morgenmaden, skriver EatingWell.
Når man springer morgenmaden over, kan det føre til stress i kroppen, som øger niveauerne af cortisol, et hormon, der fremmer fedtophobning, særligt omkring maven.
Det kan også føre til lavt blodsukker, som kan øge angst og forårsage 'brain fog' (eller 'hjernetåge'), da hjernen har brug for næring for at fungere ordentligt.
Langsigtet kan at springe morgenmaden over regelmæssigt også have konsekvenser for hjernens sundhed, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort den 30. november 2024 i Journal of Neurorestoratology.
I undersøgelsen, der involverede personer over 60 år fra Chengdu, Kina, blev der undersøgt kognitiv funktion og hjernevolumen hos deltagere, der enten spiste eller sprang morgenmaden over.
Forskerne fandt, at personer, der regelmæssigt sprang morgenmaden over, havde lavere kognitive score og mere hjerneatrofi (hjerneskromning) ved de sidste opfølgningsbesøg efter tre år.
Derudover havde de højere niveauer af biomarkører for neurodegeneration, hvilket indikerer en øget risiko for demens.
Selvom der ikke var nogen forskel i de tidlige stadier af undersøgelsen, begyndte forskellene at vise sig over tid.
Undersøgelsen understøtter idéen om, at regelmæssigt at springe morgenmaden over kan være en uafhængig risikofaktor for kognitiv tilbagegang hos ældre voksne.
Det betyder, at vanen med at spise morgenmad kan være en vigtig faktor for at beskytte hjernen mod langvarige skader.