Disse almindelige fødevarer kan virke forebyggende mod demens

Af: Amalie L.

|

13/09/2024

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er en række fødevarer, som kan have en forebyggende effekt på demens.

Lige nu læser andre også

Vidste du, at din daglige kost kan være med til at holde din hjerne skarp og modstandsdygtig mod demens? 

Det viser ny forskning fra Columbia University i New York, som har kigget nærmere på, hvordan flavonoider – særlige plantestoffer, der findes i blandt andet æbler og bær – kan styrke vores mentale helbred.

Det skriver det tyske medie Frankfurter Rundschau.

Flavonoider er små, men virkningsfulde kemiske forbindelser, som findes i en lang række frugter og grøntsager. Det er dem, der giver æbler deres sprøde farve og bær deres smukke farvepalet. Men de gør mere end bare at pynte på frugtskålen – de har nemlig også vist sig at være en vigtig brik i forebyggelsen af demens.

I en undersøgelse, som blev offentliggjort i tidsskriftet PNAS, deltog 3.600 raske seniorer på omkring 70 år. Forsøget strakte sig over tre år, og deltagerne blev delt op i to grupper. Den ene gruppe fik dagligt tilført 500 milligram flavanoler, en særlig type flavonoider fra kakao, mens den anden gruppe modtog placebo. 

Resultaterne talte for sig selv: De, der allerede havde en kost rig på flavonoider, oplevede en langsommere mental tilbagegang, mens dem med et lavt indtag af flavonoider havde stor gavn af det ekstra tilskud.

Professor Bernhard Watzl fra det tyske ernæringsselskab understøtter fundene og påpeger, at flavonoider er lovende i kampen mod demens. 

Men han advarer: "Ingen ved dog, om der er et kritisk tidsvindue. Det er muligt, at du træffer de banebrydende beslutninger med, hvad du spiser som 20 eller 40 årig."

Under alle omstændigheder kan du roligt lægge ekstra æbler og bær i kurven, næste gang du står i frugt- og grøntafdelingen.

Anbefalet til dig