Efter ny undersøgelse: Forskere deler advarsel til folk, der drikker te

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En beroligende kop te er måske ikke så gavnlig for dit helbred, som man skulle tro, advarer forskere.

Lige nu læser andre også

At nippe til din sædvanlige kop te kan frigive milliarder af mikroplastikpartikler i din krop, ifølge forskning fra Universitat Autònoma de Barcelona. Den skyldige? Teposer.

Forskerne fandt frem til, at de små poser frigiver mikroplastik, som vi indtager, når vi drikker te. Hvordan disse små plastikfragmenter påvirker vores helbred, er endnu uklart.

Tidligere forskning har dog fundet mikroplastik i menneskers væv, såsom brystmælk. Andre studier har vist, at mademballage som plastikflasker, kopper og opbevaringsbokse også er en væsentlig kilde til mikroplastik.

"De potentielle sundhedsmæssige konsekvenser af miljømæssigt mikro- og nanoplastik (MNPL'er) er i stigende grad bekymrende. Ud over miljøeksponering kan andre kilder som mademballage, inklusive urte-teposer, også være betydelige," udtalte de spanske forskere.

Forskerne testede tre populære typer teposer for at vurdere, hvor mange mikroplastikpartikler de frigiver, når de brygges på almindelig vis.

Studiet, der blev offentliggjort i tidsskriftet Chemosphere, viste, at de fleste af disse mikroplastikpartikler absorberes af tarmceller, der producerer slim. Nogle partikler kan endda trænge ind i cellekernen, hvor vores genetiske materiale opbevares.

De testede teposer inkluderede:

  1. En nylon-tepose købt på Amazon.

  2. En polypropylen-tepose fra AliExpress.

  3. En supermarkeds-tepose med ukendt filtermateriale.

Forskerne bryggede 300 af hver type tepose i 600 ml vand opvarmet til 95°C. Alle tre teposer frigav store mængder mikroplastikpartikler i vandet.

Polypropylen-teposer frigav flest partikler, ca. 1,2 milliarder partikler pr. milliliter, med en gennemsnitlig størrelse på 136,7 nanometer. Nylon-teposer frigav 8,18 millioner partikler pr. milliliter, med en gennemsnitlig størrelse på 138,4 nanometer.

Forskerne farvede mikroplastikken og udsatte den for forskellige menneskelige tarmceller. Slimproducerende celler absorberede flest partikler, hvor nogle endda nåede ind i cellekernen.

Forskerne konkluderede, at yderligere forskning er nødvendig for at forstå, hvordan kronisk eksponering for mikroplastik påvirker menneskers helbred. De understregede også behovet for standardiserede testmetoder og regler for at mindske plastforurening fra fødevarekontaktmaterialer.

Forskerne opfordrer til regulering for at reducere plastforurening fra fødevareemballage og sikre folkesundheden. Tidligere studier har antydet, at mikroplastik kan bidrage til kræft, infertilitet og lungesygdomme.

Anbefalet til dig