En kost er blevet fremhævet for at have en markant effekt på problemer som Alzheimers, gigt, blodtryk, betændelse og hjerteproblemer - endda på kun to uger. Det nye kostmæssige gennembrud fokuserer på kosten i det østafrikanske land Tanzania.
Et studie offentliggjort i Nature Medicine viste, at en kost, der var typisk for Tanzania - rig på grøntsager, bælgfrugter, ældgamle kornsorter og fermenterede fødevarer - allerede efter to uger havde bemærkelsesværdigt positive effekter.
Faktisk antydede forskerne, at fordelene kunne måle sig med dem ved den berømte middelhavskost, lyder det ifølge mediet Surrey Live.
Betændelse er blevet fremhævet som en afgørende faktor i dødelige sygdomme som demens, og den tanzanianske kost havde her en meget gavnlig virkning. Proteiner i blodet, som forbindes med en række sygdomme - herunder hjerteanfald, slagtilfælde og insulinresistens - blev også reduceret.
Undersøgelsen omfattede 77 raske mænd fra både byområder og landdistrikter i det nordlige Tanzania. Deltagere, der normalt spiste traditionel kost, skiftede i to uger til en vestlig kost, med måltider som roastbeef og kartoffelmos til aftensmad og æg med pommes frites til frokost.
Deltagerne, der skiftede til en vestlig kost, udviste en stigning i inflammatoriske proteiner i blodet samt aktivering af biologiske processer forbundet med livsstilssygdomme. Deres immunforsvar reagerede også mindre effektivt på patogener.
I mellemtiden oplevede de deltagere, der skiftede til traditionel afrikansk kost eller indtog en fermenteret drik, et fald i inflammatoriske markører. Nogle af disse virkninger kunne stadig måles fire uger senere, hvilket viser, at selv kortvarige kostændringer kan have langvarig effekt.
Hvad bestod den tanzanianske kost af?
Den kost, der blev testet i studiet, repræsenterede det traditionelle køkken hos Chagga-folket, der bor på skråningerne af Kilimanjaro-bjerget. Deres kost er overvejende plantebaseret og inkluderer ting som madbananer, bønner, hirse, sorghum, fermenterede fødevarer med probiotika samt frugt og grøntsager med højt indhold af polyfenoler.
En af de typiske retter, kiburu - en grød lavet af grønne madbananer og kidneybønner - var blandt de opskrifter, deltagerne fik serveret. Dr. Quirijn de Mast, en af forfatterne bag studiet, hævdede, at også andre afrikanske køkkener kan have lignende sundhedsmæssige fordele.
"Middelhavskosten er blevet grundigt undersøgt, men afrikanske kosttraditioner rummer et uopdaget potentiale for at fremme sundhed," sagde han.
"Disse kostformer er varierede, fiberrige og indeholder unikke fødevarer, som kan have specifikke sundhedsmæssige fordele."
Hurtig urbanisering og et stigende udbud af forarbejdede fødevarer har ført til en nedgang i traditionelle retter i store dele af Afrika. De Mast bemærkede, at samtidig er sygdomme, der tidligere var sjældne i regionen - som inflammatoriske tarmsygdomme og type 2-diabetes - nu i vækst.
"Det centrale princip er uforarbejdede, fiberrige fødevarer," sagde Dr. De Mast.
Han tilføjede dog, at gamle afrikanske kornsorter som teff muligvis har særlige sundhedsmæssige fordele, der bør undersøges nærmere.
"Afrika rummer en enestående variation af traditionelle kostformer, hvoraf mange af dem stadig er stort set uudforskede i videnskabelig forskning - og i fare for at forsvinde, før vi forstår deres fulde potentiale," sagde han.
"Tidligere forskning har fokuseret på andre traditionelle kostformer, som den japanske eller middelhavskosten. Men der er mindst lige så meget at lære af traditionelle afrikanske kostformer - især nu, hvor livsstilen i mange afrikanske områder ændrer sig hurtigt, og livsstilssygdomme bliver mere udbredte."
"Afrikas store mangfoldighed i traditionelle kostvaner giver unikke muligheder for at opnå værdifuld indsigt i, hvordan mad påvirker sundheden."
De Mast finder det bemærkelsesværdigt, hvor stor effekt kosten havde - selv efter en periode på kun to uger.
"Den afrikanske kost indeholder masser af grøntsager, frugter, bønner, fuldkorn og fermenterede fødevarer. Vores undersøgelse viser, hvor gavnlige disse traditionelle fødevarer er for betændelse og kroppens stofskifteprocesser," sagde han.
"Samtidig viser vi, hvor skadelig en usund vestlig kost kan være. Den består typisk af forarbejdede og kalorieholdige fødevarer som pommes frites og hvidt brød med alt for meget salt, raffineret sukker og mættet fedt. Betændelse er kernen i mange kroniske sygdomme - hvilket gør denne undersøgelse yderst relevant også for vestlige lande."