At spørge sig selv, hvornår man bør spise aftensmad, er ikke en fjollet tanke - især ikke, hvis målet er at følge kroppens døgnrytme, hvilket kan give fordele i forhold til sundhed, energi og fedttab.
Stefano Santori, der snart bliver videnskabelig direktør for Italiens første kandidatuddannelse i coaching indenfor biohacking, er en ekspert på området. GQ spurgte ham derfor, hvem der har ret, når det gælder tidspunktet for aftensmaden: dem, der spiser omkring kl. 19, eller dem, der ofte spiser efter kl. 21.
"Det handler ofte om lokale vaner, påvirket af temperaturen og tidspunktet for solnedgang," forklarer han.
For eksempel spiser man tidligere i de nordlige lande. Han tilføjer, at aftensmaden ofte er det måltid, hvor der begås flest ernæringsmæssige fejl. Mange springer frokosten over og kompenserer om aftenen, hvilket er forkert.
Kroppens døgnrytme betyder, at vi forbrænder mest energi tidligere på dagen, hvor stofskiftet er mest aktivt. Om aftenen begynder kroppen at lagre energi i form af fedt, som før i tiden sikrede overlevelse under hungersnød. Derfor bør aftensmaden være let.
"Det ideelle tidspunkt at spise aftensmad er mellem kl. 18.30 og 19.00 - og senest kl. 20.30. Efter kl. 21 begynder kroppen at producere melatonin for at forberede sig på søvn," siger Santori.
Det er også vigtigt at spise mindst to til tre timer før sengetid for at give kroppen tid til at fordøje. I denne periode bør man undgå aktiviteter, der stimulerer for meget, og begrænse eksponeringen for blåt lys, som kan forstyrre melatoninproduktionen.
Det er ikke kun tidspunktet for aftensmaden, der er vigtigt, men også hvad man spiser, lyder det fra den italienske ekspert.
"Om aftenen har kroppen ikke brug for kulhydrater, da musklerne ikke er aktive. Hvis kulhydraterne ikke bruges, kan det føre til insulinresistens og vægtøgning.," siger han.
Santori forklarer, at mad, der er svær at fordøje, som friturestegt mad og bøffer, bør undgås. Mange tror, at det kun at spise frugt er en god idé, men det kan stadig forårsage blodsukkerstigninger.
Derfor anbefaler han en let middag bestående af grøntsager og proteiner såsom æg, fisk, kylling, avocado, nødder eller fedtfattige oste.
Endelig påpeger Santori, at vores tarmbakterier også følger døgnrytmen. At spise sent kan forstyrre deres funktion og føre til ineffektiv fordøjelse, fedtophobning og dårlig søvn, hvilket kan skabe en negativ spiral, der påvirker både vægt og sundhed.