Da mennesker har en tendens til at følge faste rutiner, er det sandsynligt, at du spiser og drikker det samme hver morgen. Måske starter din kaffemaskine automatisk, mens du stadig sover, og du hælder dig en skål havregryn op, mens du vågner.
Hvis du gentager samme måltid hver morgen, kan det være værd at sikre, at det er et, der bidrager til et længere liv. Yahoo har derfor spurgt eksperter i lang levetid, hvad de spiser til morgenmad, og de deler her deres valg og tips til en morgenmad, der kan forlænge livet.
Hvad eksperter inden for lang levetid spiser til morgenmad
Dr. Suzanne J. Ferree, som er certificeret inden for familielægepraksis og anti-aging medicin, og Raghav Sehgal, der er Ph.D.-studerende og forsker i aldring ved Yale University, starter begge dagen med grøntsager og æg.
"Jeg spiser æg fra fritgående høns med blandede økologiske grøntsager, tilberedt i ren olivenolie eller avocadoolie," fortæller Ferree.
Sehgals morgenmad minder om hendes: en grøntsagsomelet med spinat, tomater, svampe og af og til lidt ost.
"Jeg serverer den ofte med avocado eller lidt røget laks, hvis jeg vil forkæle mig selv," sagde han.
Begge eksperter fremhæver, at en morgenmad med æg og grøntsager er rig på næringsstoffer, som videnskabeligt er forbundet med lang levetid.
"Denne type morgenmad er fuld af protein, som er godt for muskel- og skeletstyrken. Grøntsagerne bidrager med vitaminer, antioxidanter og fibre, der styrker tarmsundheden. De sunde fedtstoffer fra avocado eller laks understøtter hjerte- og hjernesundheden," sagde Sehgal.
En videnskabelig undersøgelse med over 18.000 deltagere fandt frem til, at regelmæssig indtagelse af æg ikke kun var forbundet med lavere dødelighed, men også signifikant reducerede den samlede dødelighed.
Desuden er det veldokumenteret, at en kost med mange grøntsager mindsker risikoen for kroniske sygdomme, der kan forkorte levetiden.
Dr. Monisha Bhanote, der er ekspert i lang levetid og er certificeret på fem områder, inkluderer også grøntsager i sin morgenmad, men på en lidt anden måde.
"To morgenmadsmåltider, jeg ofte spiser, er kokosyoghurt toppet med hampefrø og blåbær, som er hurtigt og nemt, og bagt lilla sød kartoffel med cashew-miso-dressing, som er tilfredsstillende og nærende," sagde hun.
Lilla søde kartofler er en fast del af kosten i Okinawa, der er en såkaldt 'Blå Zone', hvor mange bliver over 100 år og stadig er sunde. Denne kartoffel er rig på antocyaniner, der er en form for antioxidanter, der beskytter mod kronisk inflammation. Cashew-miso-dressingen tilfører protein og umættede fedtstoffer.
Når Bhanote vælger kokosyoghurt til morgenmad, får hun sit protein fra yoghurten og hampefrøene.
"Hampefrø er en fremragende kilde til omega-3 og omega-6 fedtsyrer i en optimal balance, som støtter hjertehelsen og reducerer inflammation," sagde hun.
Probiotika i kokosyoghurt fremmer en sund tarmflora, hvilket reducerer inflammation og styrker immunforsvaret. Blåbærrene tilføjer fibre og antioxidanter, der også beskytter mod kronisk inflammation.