Ny forskning chokerer: Mulig årsag til kræft fundet

Af: Alberte B. C.

|

24/04/2025

Sundhed
Foto: shisu_ka/Shutterstock
Foto: shisu_ka/Shutterstock
Forskere peger på ny synder: Kan stå bag flere kræfttilfælde.

Lige nu læser andre også

Du har måske hørt om E. coli som noget, man helst ikke vil have i sin mad.

Men nu peger forskere på, at bakterien kan være endnu farligere end først antaget – og muligvis en medvirkende årsag til den stigende forekomst af tarmkræft blandt unge.

Nyt muligt kræftspor

Et nyt studie fra University of California San Diego viser, at et giftstof ved navn colibactin – som produceres af visse typer E. coli-bakterier i tarmen – kan øge risikoen for at udvikle tarmkræft i en tidlig alder.

Ifølge The Independent konkluderer forskerne, at tidlig eksponering for colibactin kan præge tarmcellernes udvikling og give permanente ændringer i DNA’et.

Giftstoffet er særligt bekymrende, fordi det kan påvirke børn og unge, som endnu ikke er fuldt udviklede, og derfor potentielt sætte gang i kræftudvikling længe før de fylder 50.

Stigning blandt unge

Fænomenet er ikke nyt.

Allerede i 2019 rapporterede DR om en stigning i tarmkræft blandt danskere under 49 år, hvor forekomsten voksede med 3,1 procent årligt.

I England viser tal fra Cancer Research UK, at stigningen er endnu større: Blandt personer i alderen 25-49 år er antallet af tilfælde steget med 52 procent siden begyndelsen af 1990’erne.

Tidligere har forskere peget på usund livsstil og kost som sandsynlige årsager til stigningen. Men med colibactin som nyt muligt risikoelement får forskningen nu en ny og alvorlig retning.

Støt kroppens naturlige funktioner – se hvordan ingredienserne i VitaePro bidrager til muskler, led, hjerte og immunforsvar (Reklamelink)

Anbefalet til dig