Personer, der bliver 100 år, spiser alle den samme superfood: Den udgør 67% af deres kost

Sundhed
Genrefoto: Pixabay
Genrefoto: Pixabay
Folk, der bor på en lille ø ud for Japans kyst, har oplevet et stort antal indbyggere blive over 100 år gamle, og der er én madvare, de spiser mere end nogen anden.

Lige nu læser andre også

En lille ø ud for Japans kyst har oplevet et stort antal af sine indbyggere blive over 100 år gamle, og én bestemt madvare kan være nøglen til deres lange liv.

I årtier har Dan Buettner, der forsker i lang levetid, rejst rundt i verden for at finde ud af, hvordan folk i visse områder lever meget længere end resten af verden.

En af hans rejser førte ham til øen Okinawa i Japan, hvor mange lokale lever mere end 100 år, og han opdagede en række ting, der kan forklare, hvorfor det er sådan.

Mens Okinawanere generelt har en varieret og sund kost, er der én madvare, de spiser mere end nogen anden: Beni Imo, eller som det er kendt i andre dele af verden: lilla sød kartoffel.

Faktisk udgør denne grøntsag hele 67% af deres kost, sammenlignet med resten af Japan, hvor den kun udgør tre procent af kalorieindtaget.

Dan forklarede, hvorfor denne superfood er så gavnlig for deres kost i programmet 'Live to 100: Secrets of the Blue Zones' på Netflix.

"Disse søde kartofler er fyldt med komplekse kulhydrater og fibre, og de har endda 150% flere aktive antioxidanter end blåbær," sagde han ifølge SurreyLive.

For at forstå, hvorfor folk på Okinawa er så afhængige af grøntsagen, kom han frem til en særlig plausibel teori.

"Måske er den primære årsag til, at folk fra Okinawa spiser så meget Beni Imo, at søde kartofler er tyfon-sikre. Beni Imo var sikkert beskyttet under jorden," sagde han.

Samtidig sagde Yukie Miyaguni, der er diætekspert fra øen, at denne superfood faktisk 'reddede' dem, der bor på øen.

"Okinawa havde en periode med fødevaremangel, og vi blev reddet af disse kartofler," sagde hun.

Eksperten understregede også vigtigheden af andre fødevarer i den okinawanske kost og forklarede, at morbærblade bruges til at helbrede ondt i halsen, mens blæksprutteblæk-suppe anvendes som en detox.

Anbefalet til dig