Beboere i 'Blue Zones' har afsløret en nærende superfood, de spiser til morgenmad, og hævder, at den er afgørende for at øge levetiden.
Japan, Costa Rica og Grækenland er blandt de seks bemærkelsesværdige områder, hvor lokale angiveligt har 10 gange større sandsynlighed for at blive 100 år end den gennemsnitlige person i USA.
Selvom kalorierestriktion, fokus på plantebaserede produkter og prioritering af tid med familien er blandt de ting, de sværger til, er det morgenmaden, der måske er nemmest at tage til sig. Interessant nok indebærer dette blot at spise en daglig skål havregrød, der hyldes som en 'komplet pakke af sundhedsmæssige fordele'.
I november gav forskere et indblik i livet hos Marge Jetton, en 100-årig kvinde bosiddende i Blue Zone-området Loma Linda i det sydlige Californien. De forklarede, at hun - ligesom mange andre beboere - spiser havregrød hver dag efter en tidlig start på morgenen.
"Hun starter dagen med at vågne tidligt, powerwalk, drikke seks glas vand før morgenmaden, spise havregrød og drikke shots af sveskejuice. Et af de mest populære morgenmåltider blandt adventisterne i Loma Linda er havregrød," lød det fra forskerne ifølge SurreyLive.
"Ved at starte dagen med en nærende morgenmad baseret på fuldkorn giver adventisterne sig selv en komplet pakke af sundhedsfordele, der er rig på næringsstoffer samt sygdomsforebyggende fytokemikalier og antioxidanter."
Forskernes ros af havregrødens fordele står ikke alene. Helen Bell, ernæringsekspert hos Help & Advice, fremhævede også dens potentiale for at styrke hjertet. Fordelene skyldes især en komponent kaldet 'beta-glucan', der er en opløselig fiber, som kan spille en rolle i at reducere risikoen for hjertesygdomme.
Ifølge WebMD kan beta-glucan forhindre kroppen i at optage kolesterol fra fødevarer, samtidig med at det stimulerer immunsystemet og forebygger infektioner. Effekterne bliver dog stadig undersøgt.
"Jeg vil sige, at havregrød er et fremragende valg til morgenmad - især for dem, der ønsker at leve længere. Det er et fuldkorn fyldt med opløselige fibre, som kan hjælpe med at opretholde sunde kolesterolniveauer og støtte hjertehelsen," sagde Helen.
"Jeg anbefaler ofte havregrød, fordi det er alsidigt - du kan tilsætte frugt, nødder eller frø for at forbedre dets ernæringsprofil."