Hvor sundt er det at drikke vin hver dag? Nu svarer ekspert

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har du undret dig over, hvorvidt det er sundt at drikke vin hver dag? Nu giver en ekspert endelig svaret.

Lige nu læser andre også

Mennesker har drukket vin i tusindvis af år. Den produceres og nydes i stort set alle verdensdele, der hver især er kendt for deres egne druesorter, skikke og traditioner. Vin - især rødvin - har i mange år været rost for sine potentielle sundhedsmæssige fordele.

Gennem årene er der udgivet mange studier om vinens antioxidante egenskaber og potentielle sundhedsfordele. Generelt har konsensus været, at et glas eller to vin om dagen er acceptabelt - og måske endda sundt.

Men flere og flere undersøgelser er begyndt at sige det modsatte om alkohol. Tidligere i år udsendte den amerikanske sundhedsstyrelse en advarsel om sammenhængen mellem alkohol og mindst syv typer kræft, herunder bryst-, lever-, tarm- og spiserørskræft. Så hvad er konklusionen, når det kommer til vin?

Er det sundt at drikke vin hver dag?

Selvom vin i moderate mængder kan indgå i en sund livsstil, er produktet i sig selv ikke en decideret sund fødevare.

"Der har i årtier været udbredte påstande i medierne om, at et dagligt glas vin er godt for hjertet. Men disse påstande bør tages med forsigtighed," siger Michelle Routhenstein, forebyggende hjertediætist hos EntirelyNourished.com, ifølge Yahoo.

Det er rigtigt, at vin indeholder polyfenoler (planteforbindelser med antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber), som kan bidrage til vigtige funktioner i kroppen.

"Resveratrol, som især findes i skindet på røde druer, er blevet undersøgt for sin mulige rolle i at sænke LDL-kolesterol og forebygge blodpropper," forklarer Routhenstein.

Selvom disse antioxidanter muligvis kan modvirke betændelsestilstande og beskytte det kardiovaskulære system, er vin ikke den mest effektive kilde til dem.

Ifølge Routhenstein kan mængden af antioxidanter variere - især mellem rød- og hvidvin. Desuden er der stor sandsynlighed for, at de er blevet oxideret og dermed mindre tilgængelige for kroppen, når du hælder vinen op i glasset.

"Indtil videre findes der ingen forskning, der viser en direkte sammenhæng mellem bedre hjertehelbred og alkoholindtag,” tilføjer Kailey Proctor, klinisk diætist på City of Hope Orange County i Californien. 

"Og det er vigtigt at understrege, at alle former for alkohol - inklusive rødvin, hvidvin, øl og spiritus - er forbundet med øget kræftrisiko."

I sidste ende kan ingen mængde antioxidanter opveje den potentielle skade, alkohol forårsager. Især overdrevet og hyppigt alkoholindtag medfører alvorlige sundhedsrisici, herunder leverproblemer, hjertesygdomme og flere former for kræft.

"Når du drikker alkohol, omdannes det i kroppen til et kemikalie kaldet acetaldehyd, som er klassificeret som kræftfremkaldende. Acetaldehyd kan skade DNA og bidrage til dannelsen af tumorer samt celle- og leverskader," forklarer Proctor.

Hvor meget vin bør vi drikke?

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) definerer moderat alkoholindtag som op til to genstande dagligt for mænd og én for kvinder. Når det gælder vin, svarer én genstand til cirka 1,5 deciliter. Men Proctor understreger, at 'der ikke findes en videnskabeligt fastsat sikker mængde alkohol'.

Selv regelmæssigt moderat indtag kan over tid påvirke dit hjerte og din vægt.

"Alkoholindtag på regelmæssig basis kan føre til tolerance, afhængighed og nedsat leverfunktion og dermed øge risikoen for alkoholrelaterede leversygdomme," siger Routhenstein.

Man påtager sig altså en vis sundhedsrisiko ved at drikke alkohol - uanset mængden.

"Sandheden er, at jo mindre du drikker, jo bedre er det for din sundhed - og slet ikke at drikke er det bedste," siger Proctor.

Det betyder dog ikke, at du nødvendigvis skal droppe vin helt. Men det er vigtigt at være opmærksom på de sundhedsmæssige risici, når du vælger at drikke.

"Moderate mængder - ét glas vin to til tre gange om ugen - vil sandsynligvis ikke forårsage skade, men man bør ikke regne med vinens sundhedsfordele," tilføjer Routhenstein.

Det er også værd at bemærke, at selv indtag under én genstand om ugen er forbundet med 16 % øget risiko for brystkræft hos kvinder og 10 % øget risiko for alkoholrelateret kræft hos mænd, ifølge den amerikanske sundhedsstyrelse.

At nyde et glas vin i ny og næ er ikke nødvendigvis skadeligt, men at kalde vin for en sund fødevare er i bedste fald misvisende. Du får større sundhedsfordel ved at spise hele druer, da de indeholder de samme polyfenoler som vin, og samtidig får du fibre, der gavner fordøjelsen.

Anbefalet til dig