To organisationer, den franske miljøorganisation Bloom og tyske Foodwatch, har påvist en alarmerende mængde kviksølv i alle testede dåser af tunfisk.
Ud af 148 prøver – tilfældigt indsamlet fra supermarkeder i fem europæiske lande – fandt de kviksølvindhold over de tilladte grænser i hver eneste af dem.
Det skriver det spanske medie el Economista.
For nogle produkter er situationen særligt graverende. Ét eksempel er Petit Navire, solgt i en Carrefour City i Paris, hvor kviksølvindholdet lå på 3,9 mg/kg – det er mere end 13 gange den fastsatte grænse på 0,3 mg/kg.
Dette vækker ikke bare bekymring blandt forbrugere og miljøaktivister, men får også Bloom og Foodwatch til at betegne det som en "folkesundhedsskandale."
Ifølge Bloom er grænsen for kviksølv i tun næsten tre gange højere end for andre fisk, såsom torsk, uden nogen klar sundhedsmæssig begrundelse. Dette åbner ifølge organisationerne op for, at industriens økonomiske interesser går forud for folkesundheden.
"Det er som om, man har sat kviksølvgrænsen efter forureningsniveauet og ikke forbrugernes sikkerhed," lyder det fra Bloom.
Sammen med afsløringen af kviksølvindholdet beder Bloom og Foodwatch nu myndighederne om at gribe ind. De opfordrer de europæiske sundhedsmyndigheder til at forbyde salg af tunprodukter, der overskrider den fastsatte kviksølvgrænse.
Samtidig opfordres store supermarkedskæder som Carrefour, Mercadona og Lidl til at tage ansvar og beskytte forbrugerne ved straks at fjerne de mest forurenede produkter fra hylderne.
I Spanien viser data fra det spanske agentur for fødevaresikkerhed (AESAN), at kviksølvindholdet i spanske tunfiskekonserves gennemsnitligt ligger lige under EU's grænseværdi.