De fleste har en tendens til at opbevare alle deres grøntsager i køleskabet. Har du det også det? Så begår du måske en stor fejltagelse.
Ifølge eksperten Josh Alsberg, der er ejer af Rubinette Produce Market i Portland i Oregon, er det ikke alle grøntsager, der hører hjemme i køleskabet. Faktisk trives nogle bedst ved stuetemperatur, og køleskabet kan ødelægge både tekstur og smag.
De tre grøntsager, du bør holde ude af køleskabet, er basilikum, kartofler og løg. Det skriver mediet AOL.
1. Basilikum
Mens de fleste bløde krydderurter ikke trives godt i køleskabet, klarer basilikum sig værst.
"Den aromatiske urt bliver hurtigt brun i køleskabet," siger Alsberg.
Da basilikumblade er fyldt med aromatiske olier, der er følsomme overfor kulde, får kølingen dem til at skrumpe ind og dø.
2. Kartofler
Uanset om der er tale om nye kartofler, bagekartofler eller endda de farverige søde kartofler, bør alle kartofler opbevares uden for køleskabet.
Nedkøling får stivelsen i kartoflerne til at omdannes til sukker, så i stedet for en luftig, velsmagende kartoffel risikerer du at ende med en, der smager sødt eller let bittert.
"Disse knolde kan blive seje og få en ubehagelig smag, når de opbevares i køleskabet," forklarer Alsberg.
Den kolde temperatur forstyrrer deres struktur, hvilket gør dem tætte og grynede i stedet for lette og møre, når de tilberedes.
Hvis det ikke allerede har overbevist dig, advarer FDA også mod at opbevare kartofler i køleskabet. De advarer om, at afkølede kartofler kan danne akrylamid (et sandsynligt kræftfremkaldende stof) ved tilberedning ved høje temperaturer.
3. Gule, hvide og røde løg
I modsætning til forårsløg, der bør opbevares i køleskabet, bør hverken rødløg, hvidløg eller almindelig løg opbevares i køleskabet.
"Disse løg med papirtynd skal bør ikke opbevares i køleskabet, da de bliver bløde, hurtigere fordærves og mister deres struktur," siger Alsberg.
Hvordan holder du disse grøntsager friske?
Basilikum
Opbevar basilikum som en frisk buket: Klip stilkene til, sæt bundtet i et glas med vand ved stuetemperatur, og hold det væk fra direkte sollys.
Sørg for, at bladene ikke rører ved vandet, da overskydende fugt kan få dem til at rådne. Skift vandet hver tredje dag for at holde planten frisk og levende.
Kartofler
En kølig, mørk placering som et spisekammer, en kælder eller et skab er ideelt til kartofler. Mange kartofler sælges i papirposer med små huller, som tillader ventilation og forhindrer fugtophobning.
Hvis dine kartofler kom i en plastikpose, eller du allerede har smidt emballagen ud, kan du let overføre dem til en åndbar beholder som en netpose, en kurv eller en skål. Det vigtigste er at undgå ophobning af fugt, som kan føre til spirende kartofler eller mug.
Løg
Selvom løg og kartofler har lignende opbevaringsforhold, bør de ikke opbevares side om side. Løg afgiver ethylengas, som kan fremskynde spiringen af kartofler.
I stedet skal løg opbevares på et godt ventileret sted, såsom på en hylde i spisekammeret, i en kælder eller i en papir- eller netpose. Hvis du mangler plads, kan du bruge separate opbevaringskasser eller kurve for at sikre god luftcirkulation og samtidig holde dem adskilt.